Thứ sáu, 09/06/2023 | 07:45
ABSTRACT QUALIFICATION OF COMPOUNDS WITH BIOLOGICAL PROPERTIES AND EVALUATION ON ANTI-ACETYLCHOLINESTERASE ACTIVITY OF DIFFERENT EXTRACTS FROM BROWN ALGAE SARGASSUM HENSLOWIANUM Nguyen Thi Ngoc Hoai, Nguyen Thi Phuong, Nguyen Van Hieu Ho Chi Minh City University of Food Industry Algae is a potential source of substances capable of inhibiting the enzyme AChE. The study exhibited the presence of some compounds with biological properties and anti AChE enzyme activity of brown algae (Sargassum henslowianum) by different environmental extracts. The samples were extracted with methanol, n-hexane, and ethyl acetate at 60°C for 60 minutes. Qualification of compounds with biological properties and anti AChE activity of other extracts according to Yadav and Ellman, respectively. The results showed that methanol extraction contained polyphenol, flavonoids, and carotenoids. AChE of methanol extraction was IC50 550,3 ± 0,45 µg/mL. Ethylacetate and n-hexane extraction contained polyphenol and terpenoid with anti AChE activity was lower in comparison to methanol extract, and their IC50 values corresponded to 606,12 ± 1,31 µg/mL and 609,55 ± 0,35 µg/mL, respectively. Brown algae (Sargassum henslowianum) is a source of anti AChE. Keywords: Acetylcholinesterase, enzyme, methanol, biological properties, Sargassum henslowianum. |
Nghiên cứu quá trình lên men phụ F2 trà Kombucha Oolong nhãn
Phân lập, tuyển chọn và định danh vi khuẩn nội sinh cố định đạm trong cây đinh lăng (Polyscias fruticosa L. Harms)
Nghiên cứu chế biến bột dinh dưỡng ăn liền từ khoai lang ruột vàng
Phân lập và tuyển chọn các chủng vi khuẩn Lactobacillus sinh gamma aminobutyric acid cao từ thực phẩm lên men truyền thống
Phân lập và xác định cấu trúc hóa học một vài hợp chất từ lá cây Đòn võ (Premna lucidula Miq.)
Thành phần hóa học và hoạt tính tái tạo xương từ phân đoạn dịch chiết ethyl acetat của cây Xương khỉ Clinacanthus nutans