Thứ bảy, 20/04/2024 | 02:10
ABSTRACT OPTIMATION ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION OF LUTEIN FROM Polyscias fruticosa (L.) Harms La Boi Suong, Nguyen Cam Huong, Hoang Thi Ngoc Nhon Ho Chi Minh City University of Food Industry This study was conducted to determine the factors affecting the extraction yield of lutein from Polyscias fruticosa (L.) Harms’s leaves. The investigated factors include type of solvent (methanol, ethanol, n-hexane), solvent/material ratio (10/1, 20/1, 30/1, 40/1, 50/1 mL/g), ultrasonic power (150, 187.5, 225, 262.5, 300 W) and ultrasonic time (15, 20, 25, 30, 35 min). The extraction efficiency was shown by the content of lutein measured by UV-Vis spectroscopy. Then, the lutein extraction conditions, namely solvent/material ratio, ultrasonic power, and ultrasonic time, were investigated to optimize by using the response surface method. The results showed that at the optimal conditions, the solvent/material ratio was 20.16/1 (v/w), the ultrasonic power was 249.38 W, and the ultrasonic time was 31.6 minutes to obtain the lutein content is 592.95 ± 2.13 mg/kg CK. Keywords: Extraction, lutein, Polyscias fruticosa (L.) Harms, ultrasonic-assisted extraction. |
Trích ly và khảo sát hàm lượng polyphenol, chlorophyll, hoạt tính sinh học của dịch chiết từ lá hẹ (Allium Ramosum L.)
Tuyển chọn nấm mốc sinh Enzyme Chitosanase phân lập từ đất một vùng thuộc Nam bộ
Nghiên cứu quá trình thu nhận và bán tinh sạch chitosanase từ nấm mốc Aspergillus toxicarius
Nghiên cứu quy trình sản xuất bột chanh gia vị
Chế phẩm thảo dược thay thế kháng sinh bổ sung trong thức ăn chăn nuôi
Ứng dụng Crispr/Cas9 tạo ra giống cà chua có hàm lượng axit amin cao