Thứ sáu, 09/06/2023 | 07:24
ABSTRACT EXTRACTION PROCESS OPTIMIZATION AND INVESTIGATION OF TOTAL POLYPHENOLIC AND FLAVONOID CONTENTS, ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CALABUR TREE LEAF EXTRACT (Muntingia calabura L.) Dang Ngoc Ly, Vo Thanh Nhan, Le Thi Ngoc Hanh, Pham Thi Cam Hoa, Le Thi Kim Anh, Doan Thi Minh Phuong* Ho Chi Minh City University of Food Industry Extraction of a total ethanolic leaf extract from Muntingia calabura L. species was optimized the parameters of process to maximize the yield. The optimization was designed by using response surface methodology for independent factors such as extraction temperature, ratio of solvent (ethanol) to materials, and time. The optimized conditions of total ethanolic extract were attained at 80°C, 19 mL/g, and 36 minutes. The study also quantified total polyphenol, flavonoid as well as DPPH free radical scavenging ability in ethanolic extract and fractions. In the ethyl acetate fraction, the total content of flavonoid, polyphenol, and free radical scavenging ability reached the highest, respectively: 93.3 (mg/g); 319.0 (mg/g), and IC50 as 6.25 µg/mL. Keywords: Muntingia calabura L., extraction process, polyphenol, flavonoid, DPPH, chemometric. |
Nghiên cứu quá trình lên men phụ F2 trà Kombucha Oolong nhãn
Phân lập, tuyển chọn và định danh vi khuẩn nội sinh cố định đạm trong cây đinh lăng (Polyscias fruticosa L. Harms)
Nghiên cứu chế biến bột dinh dưỡng ăn liền từ khoai lang ruột vàng
Phân lập và tuyển chọn các chủng vi khuẩn Lactobacillus sinh gamma aminobutyric acid cao từ thực phẩm lên men truyền thống
Phân lập và xác định cấu trúc hóa học một vài hợp chất từ lá cây Đòn võ (Premna lucidula Miq.)
Thành phần hóa học và hoạt tính tái tạo xương từ phân đoạn dịch chiết ethyl acetat của cây Xương khỉ Clinacanthus nutans